Още спорт | Котоошю се отказва от българското си гражданство | BGsport.bg – БГспорт.бг

kotooshuСумистът Калоян Махлянов-Котоошю е подал молба за освобождаване от българско гражданство.

Причината не е, че изтъкнатият спортист е разочарован от родината си, а условията за заемане на новия пост, който му е предложен в Страната на изгряващото слънце – национален треньор и преподавател по сумо.

Японската федерация по сумо била склонна да го назначи на въпросната длъжност, която заради своя престиж може да бъде заемана само от японски граждани.

Тъй като законите в източната монархия не позволяват двойното гражданство, Котоошю трябва да се откаже от българското, за да вземе местен паспорт. Той е получил гаранции, че при освобождаване от гражданство ще получи японски паспорт.
За да се откаже от българското гражданство, сумистът е подал молба в посолството ни в Токио. Той изтъква, че от 11 години животът му е свързан с Япония и там минава състезателната му кариера, има съпруга японка и син от нея – Кирил Юто.

Тъй като предложението от федерацията по сумо е с ограничен срок, Калоян Махлянов моли вицепрезидента Маргарита Попова да се произнесе бързо по заявлението му.
Котоошю никога не е крил българския си произход и наред с киселото мляко е най-известният символ на страната ни в Япония. През 2008 г. става първият европеец, спечелил Купата на императора, а година по-късно получава орден “Стара планина” от президента Георги Първанов.

Според Закона за българското гражданство всеки наш сънародник, който живее в чужбина, може да подаде молба за освобождаване, ако вече има чуждо поданство или е в процедура по получаване на такова. Искането не важи автоматично за децата до 14 години и те остават българчета.

Калоян Махлянов е роден на 19 февруари 1983 г. във великотърновското село Джулюница. Още на 9 години започва да се занимава с борба, а през 2000-та ликува с европейската титла при юношите в кат. до 100 кг. Заради великанския си ръст и натрупването на килограми, които стават несъвместими с категориите в борбата, се преориентира към сумото (на 13 г. той е 187 см – бел. ред.).
През 2002-а той участва в открития шампионат на Германия по сумо за аматьори, където е представен на 53-тия йокозуна Котодзакура, ръководител на школата Садогатаке. Той го кани в Япония и още същата година Махлянов дебютира в професионалното сумо.
Българинът получава псевдонима Котоошю (в превод Кото-Европа – б.р.) Имената на всички борци от школата Садогатаке, където Махлянов се състезава и до днес, започват с Кото. На старта в професионалното сумо българинът започва с 13 поредни победи и печели първото състезание, в което участва. Така кариерата му започва главоломно.
През 2003-а минава четири дивизии (нива) на професионалното сумо, а на следващата дебютира във висшата дивизия – макуучи, която включва най-добрите 42-ма майстори. Този дебют идва само след 11 турнира, което е рекорд за древния спорт.

От януари 2006-а Котоошу вече има ранг озеки (голям шампион – б.р.), което е едно ниво под най-високата степен – йокозуна (велик шампион – б.р).
Кариерата му е съпътствана обаче с множество контузии. Заради тях се оттегли от последния турнир във Фукуока, който продължава и в момента.
На дохиото Калоян има 848 двубоя, от тях 528 победи. През 2005-а прави фурор, като побеждава един от най-големите сумисти – йокозуна Асашорю, с което прекъсва серията на монголеца от 24 поредни успеха.

Българинът е безспорен любимец на публиката със снажния си ръст и красивото си лице (със своите 202 см той е най-висок сред професионалистите, тежи 155 кг). Японската публика го нарича Дейвид Бекъм, но Калоян не харесва прякора.
Въпреки че през повечето време е в Страната на изгряващото слънце, Махлянов поне 1-2 пъти в годината се прибира в Джулюница. Родителите му Цецка и Стефан също често му гостуват в Япония. А с парите от първата си победа купува на майка си и баща си кола – “Форд”. Махлянов има и по-голям брат – Нелко, който живее в Канада.
Сумистът е изключително щедър и винаги когато си идва у нас, прави благотворителни дарения.

„Труд“

Още по темата

Tags